K*ckl*ngbitar

 
Låt oss prata om Astrid och Apornas K*ckl*ngbitar.  I MEAN JUST LET US FOR A MOMENT. De här jäkla soja-och-glutenhybriderna är så FRUKTANSVÄRT jättegoda och dessutom billigare än allt annat i den vegetariska kyldisken av oklara anledningar. Brukar äta dem råa pga lat och hungrig men stekta ett par minuter blir de ÄNNU godare. Och att slafsa en klick vegansk majo och liiiite örtsalt på dem kan ha varit min mest briljanta gärning någonsin. Trust me on this.

Jag har alltid, 100% av tiden, en eller flera matgrejer som jag inte skulle kunna vara utan om det så gällde min familjs överlevnad. I princip. Sen äter jag det hela tiden i några månader tills det plötsligt tar stopp och jag aldrig mer kan titta på denna mat på samma sätt igen utan att må lite, lite illa. Nu är det alltså låtsaskyckling med majo som gäller. Och mangochutney-coleslaw med rostade kikärtor. Nom. Har du någon mat du äter lite för ofta för du alltid är sugen på det?

Semi-Blonde

 Sweater från Romwe, Extensions från Cliphair.

Ser ju lite ut som någons mamma på 90-talet här men HALLÅ mitt hår har blivit ljusare igen! Försökte ta mig an världen som brunett utan löshår i flera månader men jag är för svaaaag för herregud vad jag vantrivts och saknat mitt gamla långa jätteblonda skithår hela tiden varje dag.
SLUT PÅ HÅRGNÄLL.
 
Och till de som vill veta (ingen på hela planeten) och de som inte vill veta: Imorgon ska jag och min syster ta tåget helt omänskligt tidigt för att åka till Enköping och hälsa på mamma och våra vänner. WIIIHH, kan inte förklara hur mycket jag saknar de jäklarna. Hemskt jättetrevligt ska det bli. 

Polished

 
En fruktansvärd egenskap jag har är att jag blir så besatt av saker. Plötsligt får jag ett intresse eller konstig crush/idé/fascination och kan inte släppa det för allt i världen. Till den grad att jag blir HELT odräglig. Någon av er som är likadan? En av alla saker jag inte kan sluta crava ihjäl efter just nu är H&M:s Nagellack. Ja alltså, jag vet inte ens hur det här hände? Men de visade sig vara himla bra och finns i så många fina färger att jag känner att jag måste fånga allihop. Som Pokémons. 
På riktigt sänd hjälp.

Better Than Sex

 
MYCKET FARLIGT är det att bo mindre än tio minuters bussresa från Sephora. Blir ju tokig där inne. Alldeles nyligen flängde jag iväg till affärjäkeln och köpte med mig Too Faced Better Than Sex Mascara. Fick sen fly i panik för att inte gå lös på precis allt annat där också. Mascaran är jättehypad i beautyvärlden för att den ger superfylliga och långa fransar. Och jag litar ju på beautyvärlden. Ergo: this bad boy had to be mine. 

Har hunnit testa den lite and yees, den ger sååååå himla mycket volym och långa fladderfransar. Men jag tycker att den smular lite mycket under ögonen. Det hade internet redan förvarnat mig för, men jag tänkte tydligen FUCK IT lite smulor får man ta i bland.

Djurrätt

 
Jag läser ju just nu en kurs på Lunds Universitet som heter Critical Animal Studies: Animals in Society, Culture and the Media och den är så fruktansvärt inspirerande, intressant och viktig. Känner att alla på denna planet skulle må bra av att läsa något liknande. Den har en djurrättslig utgångspunkt som ifrågasätter och kritiserar allting vi tar för givet kring relationen mellan djur och människor. Har lärt mig otroligt mycket och utvecklat mitt kritiska tänkande om de normer och ideologier som orsakar den ojämlika relationen mellan djur och människor. Ingenting känns självklart för alla de roller och användningsområden som djur har idag är av oss människor givna. 

Eftersom jag har tröttat ut min syster något helt fruktansvärt genom att prata om det här varje dag (på ett mycket hängivet och halvgalet sätt) så vill jag nu dela med mig lite om ämnet till er. Förlååt om det blir svårt att hänga med, när jag är såhär engagerad och har så mycket att säga blir mina texter lätt helt röriga. Titta supergärna på filmen längst ner sedan som på ett bättre och mer pedagogiskt sätt tar upp allt jag skrivit om och massa mer. 

Människans utnyttjande och dödande av djur är så normaliserat, så fundamentalt inbyggt i vårt samhälle att de flesta knappt reflekterar över det. Det legitimeras med att det är normalt, naturligt och nödvändigt att äta och använda djur och denna ideologiska uppfattning genomsyrar hela våra liv och får oss att ta djurens roller för givna. Djurindustrin är en ofattbart enorm industri där det bara i Sverige årligen dödas över 85 miljoner djur för att bli mat till människor - mat som vi klarar oss alldeles utmärkt utan. Och bakom varje litet nummer finns en kännande individ. 
Den här massindustrin är institutionaliserad, gömd och osynlig för oss i våra vardagliga liv. Var är alla dessa djur? Hur har egentligen köttbiten - som en gång var en gris - eller det där mjölkpaketet hamnat på hyllan i mataffären? Denna globala jätteindustrin reducerar djur till handelsvaror eftersom deras kroppar anses vara våra att konsumera, deras liv våra att bestämma över. Vårt kapitalistiska samhällssystem, där pengar styr och allt har ett pris, gör dessutom att djurindustrin har en viktig plats i hela vår ekonomi då den omsätter ofattbara summor pengar. Mitt i detta system som bygger på effektivitet och lönsamhet finns alltså en kännande individ. Denna individ finns till under en onaturligt kort tid på jorden, levandes ett liv i lidande och fångenskap. Hela dess existens går ut på att dö för att tillfredställa människan under några korta ögonblick. 


Vi människor tror att vi står över alla andra arter och att detta legitimerar att vi får göra vad vi vill med dem. Och det är klart vi tycker det när vi ser på världen enbart ur vår synvinkel. Men sanningen är att från ett etiskt perspektiv finns det absolut ingenting som motiverar hur vi idag behandlar, utnyttjar och dödar djur inom områden som matproduktion, mode, forskning, skönhet, underhållning, media etc etc etc. Jorden är inte till för bara oss. 

Det finns otroligt mycket bra material, dokumentärer, texter, bilder och annat ute på internet om du vill veta mer om djurrätt, veganism, speciesism och liknande. Förutom den fantastiska kursjäkeln jag läser kan jag även rekommendera filmen här under, sidan Djurfabriken.se för information om djuindustrin, Veganuary.com för massa info och tips, denna lista över dokumentärfilmer, Findingvegan och Vad lagar du för veganmat idag? för matinspo, för att nämna litegrann. 


Tack för att ni läste! Jag vet att ni är många som precis som mig känner starkt för det här ämnet och jag hoppas att jag (eller mer troligt Melanie Joy nedaför, heh) kan bidra med lite tänkvärd information! ♥ 

 

Fragile

Bildkällor: 1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8

Vi bara klä mig i sådant som är ljust och skört och pudrigt och stilrent och lätt. Lite känslan av att jag skulle gå sönder av en vindpust är jag ute efter. (OKLARASTE BESKRIVNINGEN NÅGONSIN, ursäkta mig). 

Mat

 
Har ätit mat som har dokumenterats. Nu påtvingar jag er bilderna. Kul!

Från vänster uppifrån ääär:
Fattiga riddare med Tofulines jordgubbsglass och jordgubbar (och hallonsylt som smög sig utanför bild). Följde ett vanligt recept men tog bort äggjäklarna bara.

Quornschnitzel och klyftpotatis med sås på Alpros kvarg, A&A:s majo, bostongurka, örtsalt, svartpeppar och liiite citronjuice. Ärtor och morötter till. HADE ETT PLÖTSLIGT SUG EFTER SÅN PANERAD-SKOLMATSALSFISK HÄR. 
 
Macka med curryk*cklingsfyllning, A&A:s majo, tomat och sallad. Fyllningen gjordes genom att steka hackad gul lök i olja, curry och paprikapulver. Hade i lite maizena, sen osötad sojamjölk och havregrädde tills konsistensen blev bra, slängde i A&A:s k*cklingbitar (Såå himla goda, TRUST ME) smaksatte med örtsalt och peppar. 

Bakad potatis, sallad och röra på Alpros kvarg, A&A:s majo, tångkaviar, rödlök, dill och örtsalt.

En av tusentals rotfruktssoppor jag ätit på senaste tiden. Använder whatever rotfrukter (och lök!) jag har liggandes hemma, kokar tills de är mjuka (eller ugnsrostar innan om jag känner mig ambitiös) kryddar med vitlök, buljong, peppar och ibland timjan, tomatpuré, paprikapulver, vinäger, lime eller w/e I feel like och mixar den slät med havregrädde eller kokosmjölk. På den här bilden slängde jag krutonger som uppstod genom att steka vitt bröd i olja och vegetakryddblandning. 
 
Spaghetti och tomatsås med oliiiver och färska tomater i.

Rostade kikärtor som gjordes genom att steka kikärtor i olja, maizena, curry, örtsalt, vitlökspulver och paprikapulver. Lät de rostas och ha sig i pannan tills kikärtorna fick ett knaprigt skal.

Smoothie på fryst banan, frysta körsbär, sojamjölk, Alpros kokos-soygurt och limesaft. 

Har du ätit någonting exceptionellt jättegott på senaste tiden? Let me know, alltid kul med tips!

Some Shopping

 
Har klickat runt på internet och transporterat min kropp till ACTUAL butiker för att bli ägare till sakerna ovanför.

Blushbrush från Real Techniques: 100 % jättenöjd, dock lite stor för blush, bättre till bronzer eller puder I would say.
Iphoneskal: HALLÅ MARMOOOR JU. 
Olaplex. Hemlighet: Var hos frisören för att påbörja den hopplösa resan mot jätteblond här om dagen. Använde Olaplex som ska skydda håret under blekning och köpte hem den här lilla räkan som en del av behandlingen efteråt. Låt oss hoppas att håret sitter kvar på huvudet nu. Det hade ju varit trevligt ändå.
Nagellack från H&M i färgerna Starfish och Milky Tea.

Soft Tones

1 / 2  / 3 / 4 / 5 / 6 / 7 / 8 (Länkarna är affiliate och ger mig ersättning för klick eller köp, so you guys know)

Hela min garderob är svart. Plötsligt hatar jag svarta kläder. Ett problem har uppstått. 

Ru Paul's Drag Race



I natt börjar ÄNTLIGEN säsong 8 av vad som kan vara universums bästa realityserie: RuPaul's Drag Race. I den tävlar dragqueens genom utmaningar i skådespeleri, humor, sång, dans, crafting, makeup, och precis allt som rör Drag om att bli America's Next Drag Superstar. Tänk en mix av Top Model och Project Runway och nånting annat helt fantastiskt fast med 100 gånger mer sass, humor och drama. Och med catchfrases att dö för som flyger omkring hela tiden. Hela programmet har en sådan enorm glädje och "love yourself, fuck the haters"- aura som ger mig liv. Oh god. I'M READY, BRING IT. Har du sett RuPaul's Drag Race?

Nails

 
Igår var en sån natt där jag och min syster i ena sekunden sitter och kollar på Tarantinofilmer tillsammans med 10 kilo chips och i nästa sekund är klockan sex på morgonen och jag har tydligen suttit och gjort fransk manikyr på mina naglar i en timme. Så himla oklart hur det hela gick till. Mina naglar är alltid hemska och flagar och går av och hatar att leva så jag är lite i chock just nu för de ser relativt trevliga ut och jag vet inte hur jag ska hantera det. Brukar du fixa dina naglar? Hur då i så fall?

Knee High

1, 2, 3, 4, 5
Dessa länkar är adlinks som ger mig ersättning för klick/köp.


Vill någon vara vänlig och förklara varför jag vill ha ett par knähöga boots såhär lagom till våren? Låter svettigt. Det finns ingen logik. Det bara är snyggt.

Fruity

 
Frukosttips till alla i hela världen: Fryst mango, banan, ananas, vaniljarom, lime, sojamjölk och lite sojakvarg i en mixer blir en jättegod smoothie. Som är helt glassig och svinkall. Gav mig minst tio brainfreezes igår när jag hade bråttom och svepte den. WORTH IT THO. 

Makeup Revolution and LA Girl Order

 
Igår klickade jag helt plötsligt och spontant hem makeup från Brallis.se. Den teleporterades i princip hit, så supersnabb var frakten. Hann knappt reflektera över vad jag gjort.
Kände mig äventyrlig och ville testa produkter från Makeup Revolution och LA Girl, två drugstore-märken där Makeup Revolution framför allt är kända för att göra dupes av High End produkter och när det gäller LA Girl har jag hört mycket bra saker om deras concealers och matta läppstift. SO I SNATCHED SOME STUFF:

Makeup Revolution I Heart Makeup Naked Chocolate: En ögonskuggspalettt från märkets Chocolate-serie som alla ser ut som choklaaaadkakor och började som dupes för de superkända Chocolate Bar-paletterna från Too Faced. Just den här har en massa skuggor i varma nude-toner, både matta och skimriga. Och äntligen har jag hittat en budgetpalett där skuggorna faktiskt har bra pigment, glider på lätt och har rätt konsistens. VAD ÄR DETTA FÖR SVART MAGI? Do actually recommend. 

LA Girl Matte Lip Color in Snuggle: Matt läppstift i en nude, brunbaserad färg. Den har en skön och krämig formula och doftar lite sockrigt. Verkar inte hålla superbra av det lilla jag hunnit testa, men jag kanske bara ljuger pga råkade äta en massa mat på ett vildsint sätt. IDK, can't really tell.

LA Girl PRO Concealer Green Corrector: Grönbaserad concealer för att neutralisera röda partier i ansiktet. Existerar enbart i mitt liv för att gömma min röda näsa.

Makeup Revolution Ultra Face Base Primer: Primer som ska jämna ut och hålla makeupen på plats. Har inte hunnit testa den än så har absolut ingen aning om den kommer tillföra något positivt till mitt ansikte pga kravlade djupt i det okända när jag beställde den. Läste typ en bra review och bestämde mig för att lita på en främling på internet. Men vad kan gå fel förutom att ansiktet trillar av.
Update: Jag gillar faktiskt den här jäkeln! Jämnar ut alla fina linjer, gropar och porer och ger ett bra underlag för sminket som håller sig fint längre än utan primern.

White Sneakers

 
Skaffade mig ett par nya sneakers idag. Nu kan jag springa från allt. Om jag någonsin skulle få för mig det.
Från Din Sko.

Baked Earth

1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8, 9

Första mars idag - NÄSTAN SOMMAR JU. Dags att börja tänka på att gå utanför dörren igen. Då behövs kläder. Och en fin ursäkt med våren är att en får köpa massa nya sådana. Eftersom de enda färger jag vill ha i mitt liv just nu är jordiga, rosa, pudriga, beiga och ljusa hamnade jag i paradiset när jag kikade in hos Missguided


Test